Ако в момента оглеждате пазара за нова кола, можете да останете приятно изненадани. Настоящото състояние на автомобилната индустрия направи по-лесно от всякога намирането на страхотна оферта за ново превозно средство. Много търговци са заринати от свръхзапасяването с модели от 2021 и 2022 година, които трябва да продадат възможно най-скоро, за да направя място за моделите от 2023-та. Това означава, че находчиви онлайн клиенти могат да се възползват и да открият отлични оферти за нова кола.

Ситуацията на пазара

За съжаление на автомобилните търговци и производителите на автомобили, продажбите бележат спад. Всъщност продажбите на автомобили в световен мащаб са претърпели намаление с 3,1 милиона единици през 2019 година. Това е дори още по-голям спад на годишна база в сравнение с този, претърпян по време на световната икономическа криза от 2008 година.¹

Има няколко посочвани като хипотетични причини за този спад – от разрастването на достъпните и лесно осъществими таксиметрови услуги като Юбер, до съображения, свързани с околната среда. Едно нещо обаче е сигурно: много търговци остават с излишъци от непродадени запаси от автомобили от 2021 и 2022 година.

За някой, който търси да си купи нова кола, това са страхотни новини. Търговците все още трябва да продадат наличните си автомобили от 2021 и 2022 година, а много от тях са под напрежение да го направят бързо, за да освободят място за най-новите модели за 2023 година. Това създава перфектният сценарий за купувачите, които могат да се възползват от значително снишаване на цените.

Влияние върху околната среда

Една от основните възможни причини за настоящото състояние на автомобилния климат е нашата околна среда. Много държави и градове по света започват да предлагат инициативи за купувачите да закупят хибридни и електрически автомобили. Тези коли не само са добри за околната среда, но и значително намаляват разходите за бензин. В някои случаи това може да е ситуация, в която всички ходове са печаливши. Потребителят може да спестява значително от гориво, да получи възможно насърчение за закупуването на хибриден или електрически автомобил, както и да помогне за намаляването на увреждането на околната среда.

С производството на все повече хибридни и електрически превозни средства, търсенето на традиционните бензинови автомобили намалява по естествен начин.² В резултат на това движение много производители значително са завишили производството на хибридни и електрически модели автомобили.

В съчетание с намаляващите продажби на автомобили в световен мащаб, това допринася за създаването на уникален сценарий, при който потребителите могат да извлекат ползи. В някои случаи търговците може да са затрупани с прекалено големи количества хибридни и електрически автомобили. В отговор на повишеното търсене, те просто са поръчали твърде големи количества и не са очаквали световния спад на продажбите.

В други случаи увеличеното търсене от страна на търговците на хибридни и електрически автомобили оставя много от традиционните автомобили с двигатели на течно гориво непродадени. Без значение от ситуацията, това е чудесен момент, ако търсите нова кола. Ако се чудите как да се възползвате от тези изгодни условия, продължете да четете по-надолу.

Как да намерите добра цена

Най-добрият начин да откриете страхотна сделка е да потърсите онлайн. Много марки предлагат промоции на своите уебсайтове, за които може да не ви споменат при лична среща. Все пак това би могло да засегне комисионната на търговеца.

Търсенето онлайн може да ви помогне да придобиете по-добра представа колко би следвало да струва една кола, така че да не се чудите дали търговецът се опитва да ви подведе.

Ако не сте насочили вниманието си само към една конкретна марка автомобили или конкретен търговец, търсенето онлайн ще ви позволи лесно да направите сравнение между множество оферти. Някои автомобилни компании могат да предлагат по-добри условия (и да имат повече непродадени автомобили) от други. Влагането на малко повече допълнителни усилия за проверка на промоциите на множество марки може да ви свърши добра работа.

Помнете, че нищо не трае вечно, така че сега е идеалният момент да потърсите фантастична оферта за нов автомобил, докато възможността е все още налична.
[1] https://www.cnbc.com/2019/11/25/global-car-sales-expected-to-slide-by-3point1-million-this-year-in-biggest-drop-since-recession.html
[2] https://www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2019