Кредитните карти предлагат невероятни предимства и сега са по – лесни за получаване от всякога. Независимо дали имате добра, лоша или никаква кредитна история, налице е перфектната карта. Нужно е само малко проучване, за да намерите идеалния вариант днес.

Защо да вземете кредитна карта

Има редица основни, но важни причини да помислите за получаване на кредитна карта в нашата съвременност. Като начало, кредитните карти безспорно предлагат отлични предимства за пазаруване. По – специално, те позволяват на потребителите да отлагат плащанията за определен период. Ако купите стока днес, може да не се наложи да я платите до 10 до 40 дни по – късно, в зависимост от условията на картата. Докато плащате салдото по картата навреме, няма да имате лихва. Ако по някаква причина не можете да изплатите салдото си до крайния срок, ще ви бъде начислена лихва върху салдото по процент, определен от компанията за кредитни карти. Най – добре е да изплащате вноските по картата си навреме, ако можете, тъй като лихвите могат да бъдат доста високи, а са лесни за избягване.

Кредитните карти също са предпочитан вариант пред носенето на пари в брой. Ако имате пари и ги загубите или са ви откраднати, те са изчезнали и вие сте загубили парите. С кредитна карта можете бързо да я анулирате и да ви бъде издадена нова. Ако забележите измамни таксувания на картата си, възможно е да се обадите на доставчика на картата и тези такси да бъдат анулирани.¹

Нямате или имате лоша кредитна история? Използването на кредитна карта е идеален начин да подобрите кредитния си рейтинг. Увеличаването на вашия кредит ще ви помогне да получите заеми с по – ниски лихвени проценти и кредитни карти с по – високи лимити в бъдеще. Просто се уверете, че сте изплатили картата си навреме и изцяло или в крайна сметка може повече да навредите на кредитната си история, отколкото да помогнете.²

В допълнение към тези предимства, кредитните карти често позволяват на потребителите да придобиват наградни точки за своите разходи. Ако харчите много пари по картата си, тези наградни точки могат да бъдат невероятно ценни. Те често могат да се използват за осигуряване на безплатни полети за пътуване, хотели, карти за подаръци, връщане на пари и други вълнуващи предимства. Някои кредитни карти също предлагат разширени гаранции, застраховки и защита при покупка само за това, че имате карта.³

Обърнете внимание, че не всички карти имат програми за награди, така че си струва да пазарувате, за да разберете дали можете да намерите такава, която има.

Кога не трябва да получавате кредитна карта

Ако искате да получите кредитна карта, за да теглите пари в брой от банкомат, таксите, свързани с това често, не си струват. Обикновено е по – добре да купувате стоки директно с кредитната си карта, вместо да я използвате за теглене на пари.⁴

Също така е важно, ако получавате нова кредитна карта, да сте сигурни, че харчите само това, което можете да си позволите. Поемането на твърде голям дълг може да бъде опасно и не искате да плащате високи лихви. Вместо това избягвайте лихвите и харчете само това, което можете да платите навреме.

Ако планирате да използвате кредитната си карта в чужбина или в различни валути, трябва специално да потърсите кредитна карта, която не предлага такси за чуждестранни транзакции. Това ще избегне плащането на лихвени такси за преобразуване на валута, които в действителност могат да се натрупат.

Открийте сами ползите

Най – добрият начин да откриете предимствата на кредитната карта е да извършите онлайн търсене на предложения за кредитна карта, които са налични в момента. Всяка конкретна кредитна карта има своите предимства, плюсове и минуси и най – лесният начин да разберете е да започнете да проучвате наличните опции. За щастие, кандидатстването за кредитна карта в съвременната епоха често може да се направи за няколко минути онлайн и получаването на резултат вече е по – бързо от всякога. Само след кратко сравнително проучване съвсем скоро ще получите перфектната нова кредитна карта, която да отговаря на вашите нужди.


[1] https://www.moneysupermarket.com/credit-cards/advantages-and-disadvantages/
[2] https://time.com/nextadvisor/credit-cards/will-more-than-one-credit-card-help-credit-score/
[3] https://www.finder.com/uk/top-benefits-and-disadvantages-of-a-credit-card
[4] https://www.which.co.uk/money/credit-cards-and-loans/credit-cards/should-i-get-a-credit-card-a3qt94z6572t